Manniel » Specials » Appel

De appel: Een veelzijdig stuk fruit!

Het eerste waar veel mensen aan denken bij fruit is de appel. Deze vrucht is populair in Nederland en vele andere landen en dat is niet zonder reden. De appel is veelzijdig: gezond, lekker, gevarieerd, eenvoudig te bewaren en te kweken in veel klimaten. De appel wordt al lang veel gegeten en het lijkt er niet op dat dat binnenkort gaat veranderen. De appel is een zogenaamde pitvrucht. Dit zijn fruitsoorten waarbij de zaden in een klokhuis zitten. De vruchten zelf hebben een dunne schil. De smaken van de verschillende rassen lopen uiteen. Maar de meest gegeten handappels zijn zoet en sappig. In Nederland is vooral de Elstar populair. Een ras dat pas in de tweede helft van de twintigste eeuw is ontstaan.

De appel is gedomesticeerd

Van origine komen er enkele tientallen appelrassen in het wild voor. Maar de mens is al lang bezig met het kweken van nieuwe rassen. In Nederland komt alleen het appelras Malus Sylvestris in het wild voor. Een andere naam is wilde appel. Deze soort wordt niet veel geteeld voor consumptie. De appels zijn klein en zuur. De kleur van de vruchten is vooral geel en groen.

Appels zijn gemakkelijk

Een groot voordeel van appels is dat ze gemakkelijke te bewaren zijn. Ze hoeven niet beslist in de koeling of heel donker bewaard te blijven. Wil je ze heel lang bewaren, dan kan dat wel helpen. Maar wanneer je gewoon een of twee kilo bij de supermarkt haalt en ze binnen een week of twee opeet, dan kun je ze normaal gesproken gewoon op kamertemperatuur bewaren. Appels kun je om die reden ook gemakkelijk meenemen. Bijvoorbeeld mee naar school of je werk. Je hebt weinig gedoe van een appel. Even snel wassen is wel aan te raden. Maar daarna kun je hem zo opeten en het klokhuis weggooien.

Appels en kinderen

Dankzij de zoete smaak en sappigheid van veel appelsoorten is de appel ook populair bij kinderen. Met erg jonge kinderen is het verstandig de appel te schillen en in partjes te snijden. Zijn de kinderen al wat ouder, maar hebben ze een hekel aan het klokhuis, dan kun je ook het hele klokhuis uit een appel halen met een daarvoor bedoelde appelboor. Houdt er wel rekening mee dat een appel vrij snel bruin verkleurt. Het is dus zaak de appel snel op te eten, nadat deze is geschild.

De appel als ingrediënt

Behalve appels gewoon zo opeten, zijn ze ook populair als ingrediënt in allerlei recepten. Soms als hoofdingrediënt, zoals bij appeltaart. En in allerlei soorten koekjes, taarten en cakes wordt de appel gebruikt. Maar ook in een gerecht als kip madras speelt de appel een belangrijke rol. Daarnaast wordt van de appel natuurlijk allerlei producten gemaakt, zoals appelmoes, appelsap, appelcider en appelstroop. Afhankelijk van de toepassing van de appel zijn bepaalde rassen beter geschikt. Meestal staat dit in het recept aangegeven.

Waarom de appel zo'n succes is

De appel is om verschillende redenen zo'n succes. De appel wordt al millennia lang gegeten, maar de populairste appelrassen van vandaag zijn nog niet zo oud. Verscheidene soorten zijn in de twintigste eeuw geteeld. En dat geeft een hint over waarom de appel zo populair is. De mensheid is al lang bezig met het telen en kweken van de ideale appels. Geen wonder dus dat appels zo in trek zijn.
Appelrassen: welke soorten appel zijn er allemaal?

Appelrassen: welke soorten appel zijn er allemaal?

Het aantal appelsoorten is groot. Zo door de jaren heen zijn er duizenden rassen gekweekt. En nog steeds is men bezig nieuwe appelrassen te telen. Om op die manier de appel met de beste eigenschappen…

De appel: populair in spreekwoorden, gezegdes en verhalen!

De appel. Wie is er niet groot mee geworden? Deze veelzijdige vrucht wordt niet alleen al millennia lang gegeten, de appel speelt ook een rol in vele spreekwoorden en verhalen. De appel staat vaak sym…
Hoe gezond is een appel?

Hoe gezond is een appel?

De appel is misschien wel het meest bekende stukje fruit in Nederland. En dat is al lange tijd zo. Zo zijn er al allerlei verschillende appelsoorten gekweekt. De populariteit van de appel is ook niet…
Gepubliceerd door Manniel op 22-09-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_appel
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Apple