Manniel » Specials » Het belang van een hobby

Het belang van een hobby

Het belang van een hobby De meeste mensen hebben wel één of andere hobby. En er zijn vele hobby's waar je uit kan kiezen. De een doet aan voetbal of tennis, een ander verzamelt postzegels en een derde mag graag creatief bezig zijn. Maar wat kwalificeert nu precies als een hobby en hoe belangrijk is het voor een mens om een hobby te hebben. De definitie van een hobby is eigenlijk heel ruim en toch eenvoudig: Het is een activiteit die in de vrije tijd wordt uitgeoefend en als ontspannend wordt ervaren. De activiteit kan eigenlijk van alles zijn. Veel mensen hebben een hobby die juist anders is dan het werk dat ze uitvoeren. Daardoor is de hobby een manier om zelf bezig te zijn met iets heel anders als in het dagelijkse leven. Niet zelden heeft een hobby een kalmerend en/of therapeutisch effect.

Welke hobby past bij je

Een hobby moet bij je passen. Het kan soms wel even duren voordat je een hobby hebt gevonden waar je echt wat mee hebt. Veel mensen krijgen een hobby mee vanuit hun omgeving waar ze in opgegroeid zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan families waar een bepaalde sport favoriet is. Of een muzikaal gezin waar ieder kind gestimuleerd wordt om ook muzikaal actief te zijn. Voor veel mensen is één van de belangrijkste kanten van een hobby om deze met iemand te kunnen delen, dus is het een voordeel om iemand in je omgeving te hebben die dezelfde hobby heeft.

Doel van een hobby

De enige echte eis is aan een hobby is dat het iets moet zijn waar je van geniet. Het is een uitstekende manier om uit de dagelijkse sleur te breken en met iets heel anders bezig te zijn. Het werk, huishouden of andere zaken vergeten en je even te verliezen in een favoriete bezigheid. Daardoor werkt de hobby ontspannend en kun je jezelf weer opladen.

Contrast met de rest van je leven

Dat komt ook doordat je in je hobby vaak andere zaken kwijt kunt dan in je dagelijkse bezigheden. Iemand die de hele dag op kantoor zit, vindt het misschien heerlijk om even lekker sportief bezig te gaan. Lichamelijk vermoeiend, maar geestelijk juist verfrissend. Hetzelfde geldt andersom ook. Mensen die fysiek actief zijn in hun dagelijks werk, zijn in hun vrije tijd vaak liever verstandelijk bezig. Bijvoorbeeld met puzzels, computer spellen of hobbyelektronica.

Creatieve uitlaatklep

Voor veel mensen is een hobby een manier om creatief bezig te zijn. Dit kan op allerlei manieren, met hobby's als schilderen, schrijven, tekenen, borduren of ansichtkaarten maken. Maar ook een muziek instrument spelen is een veel voorkomende hobby. Maar in veel andere hobby's zit ook een groot creatief element. Denk maar aan koken, tuinieren, Lego en amateurtoneel.

Mogelijkheid jezelf te zijn

Voor veel mensen is het dagelijkse leven en stramien waarin ze zich soms wat gevangen voelen. Een hobby die je zelf kan kiezen en mag beleven zoals je zelf wilt, kan een uitstekende manier zijn om meer balans in je leven te brengen.

Als basis voor de pensionering

Het is een populair idee dat er na je pensionering alle tijd is voor hobby's. Ook al is dat op zichzelf waar, het is op die leeftijd soms een hele uitdaging nog iets nieuws te leren. Vooral als er ook lichamelijke kanten aan zitten, of je veel nieuwe dingen moet leren. Heb je jezelf op een jongere leeftijd al een hobby eigen gemaakt, dan is het veel gemakkelijker om daar gewoon mee door te gaan op hogere leeftijd.

Je talenten vinden

Door een goede hobby te vinden, leer je jezelf beter kennen. Daarmee kan het goed gebeuren dat je talenten van jezelf ontdekt die anders niet aan het licht gekomen zouden zijn. Door dat te ontdekken kun je daar weer je voordeel mee doen in andere gebieden van je leven.

Nieuwe sociale contacten opdoen

Bij de meeste hobby's leer je andere mensen kennen met dezelfde interesses. Bijvoorbeeld door lid van een club te worden, of op beurzen of shows. Je kunt elkaar in de hobby vooruit helpen of bepaalde zaken ruilen. Door de gedeelde passies kunnen er mooie vriendschappen ontstaan.

Populaire gebieden van hobby's

Zoals gezegd kan bijna alles tot een hobby uitgroeien, maar bepaalde hobby's komen veel voor. Niet zelden zijn er zelfs verenigingen of clubs rond een hobby georganiseerd.

Sporten

Het uitoefenen van een sport is misschien wel het bekendste voorbeeld van een hobby. Dit kunnen individuele sporten zijn, zoals hardlopen, zwemmen, wielrennen of fitness. Maar vooral teamsporten zijn erg populair als hobby. Dit gebeurt eigenlijk altijd in clubverband waarbij er gezamenlijk wordt getraind en er wordt vaak in een competitie gespeeld, waardoor de hobby een andere dimensie krijgt behalve fysiek bezig zijn.

Muziek maken

Het bespelen van een instrument is ook zo'n bekend voorbeeld van een hobby. Veel muzikanten leren als kind al muziek maken. Een belangrijk aspect van deze hobby is dat er meestal een langere tijd over heen gaat, voordat je een beetje kunt spelen. Daarom is doorzettingsvermogen en discipline vereist. Op moment dat het vele oefenen zijn vruchten begint af te werpen is dat de moeite meer dan waard. Muziek maken kan heel goed individueel maar ook in groepsverband. Het aantal instrumenten waarop gespeeld kan worden is groot, dus een keuze maken kan lastig zijn.

Dieren

Het hebben en houden van een dier is een veelvoorkomende hobby. Of het nu om honden, konijnen, paarden of siervissen gaat, er kan op allerlei wijze een hobby gemaakt worden rondom een dier. Bijvoorbeeld door er mee te fokken of naar dierenshows te gaan. Ook bij het houden van vissen, vogels en reptielen komt het nodige kijken en er is altijd wel weer iets wat anders of beter kan. Veel mensen genieten erg van de natuur en door dieren te houden komt die erg dichtbij.

Verzamelen

Het verzamelen van het een of ander is voor velen een populair tijdverdrijf. De meest uiteenlopende zaken kunnen verzameld worden. Daarbij wordt er tussen verzamelaars heel wat afgeruild op bijvoorbeeld beurzen of shows. Of ze gaan vaak naar rommelmarkten om te proberen een mooie toevoeging voor de verzameling te vinden.

Fan van artiest, club of acteur

Het fan zijn van een filmster, sportclub of muzikant(en) kan ook uitgroeien tot een ware hobby. De fans gaan dan veel verder dan datgene waar het in eerste instantie om gaat. Ze willen vaak alles verzamelen dat te maken heeft met hun idool. En proberen ze bijvoorbeeld in het echt te ontmoeten en een handtekening te bemachtigen.

Meerdere hobby's

Sommige mensen hebben slechts één hobby en hebben daar meer dan genoeg aan. Anderen hebben een hele lijst aan die ze graag uitvoeren. Er zijn mensen die hun hobby belangrijker vinden dan hun werk. Dat wil zeggen, voor hun hobby hebben ze een ware passie, die ontbreekt bij hun baan.

Wel of geen hobby

Er is weleens wat discussie over of sommige zaken wel echt een hobby is of dat het slechts een activiteit is. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Lezen,
  • Film en/of series kijken,
  • Televisie kijken,
  • Muziek luisteren
De reden daarvoor is dat veel mensen deze dingen doen in meer of mindere mate. Daarnaast zijn het ook meer passieve activiteiten. De een gaat er wel veel verder in, dan de ander, maar toch kun je ook dit soort zaken gerust een hobby noemen. Een hobby is uiteindelijk niets meer dan een manier om je vrije tijd op een voor jou plezierige manier door te brengen.

Kosten

De meeste hobby's kun je zo duur maken als je zelf wilt. Vooral als het om een verzamelhobby gaat, maar ook in hobby's als reizen, creatief zijn, muziek, kan heel wat geld om gaan. En een hobby mag ook wat kosten, als het meer plezier in je leven geeft. Maar daar schuilt ook een risico in. Sommige mensen gaan daar verder in dan verstandig is. Vaak door wat ze zien bij collega's in de hobby of omdat ze gewoon steeds meer, sneller of mooier willen.

Van je hobby je werk maken

Er zijn veel mensen die van hun hobby hun werk maken. Kinderen die al op jonge leeftijd zich iets eigen maken en daar ook talent voor blijken te hebben, hebben nog de mogelijkheid om erachter te komen of ze een hobby professioneel kunnen uitvoeren. Denk vooral aan sport en muziek. Maar het is niet altijd aan te raden je hobby tot werk te maken. Ineens is het niet vrijblijvend en voor de lol meer, maar wordt het een moeten. Je verdient je geld ermee en daarmee komt er druk op te staan. Er bestaat ook een behoorlijke kans dat je er meer dan acht uren per dag insteekt, vooral in de beginperiode. Daarmee bestaat het risico dat die hobby ineens een bron van stress wordt. Misschien heb je dan weer een andere hobby nodig om balans te brengen. Denk dus goed na of een stap van amateur naar professional echt is wat je wilt.

Tot slot

Een hobby is voor de meeste mensen een prettige afwisseling in hun leven. Voor anderen een uitlaatklep voor emoties en behoeftes waar ze niet op een andere manier aan tegemoet kunnen komen. En er zijn genoeg mensen die hun hobby als één van de belangrijkste zaken in hun leven zien. Maar er zijn ook mensen die eigenlijk geen hobby's hebben. En ook dat is prima. Het lijkt soms wel alsof iedereen een hobby moet hebben, maar dat is zeker niet waar. Het is een vrijwillige vrijetijdsbesteding en dat is juist het mooie eraan.

Bordspellen als hobby: sociaal en uitdagend!

We hebben allemaal weleens een bordspel gespeeld. Denk aan Monopoly, Dammen, Schaken, en Mens erger je niet. Naast deze klassiekers zijn er in de afgelopen decennia erg veel nieuwe spellen bijgekomen.…
Trompet of trombone spelen: een prachtige hobby!

Trompet of trombone spelen: een prachtige hobby!

We kennen allemaal de trompet. En ook de trombone is wel bekend bij de meeste mensen. Dit vooral door de herkenbare lange schuif. Het bespelen van deze blaasinstrumenten is een geliefde hobby. Soms al…

Verzamelen als hobby: van postzegels tot klassieke auto's

Veel mensen verzamelen het een of het ander als hobby. Maar de variatie in wat er precies wordt verzameld, loopt erg uiteen. Bekende voorbeelden zijn postzegels, suikerzakjes, munten, stripboeken en v…
Gepubliceerd door Manniel op 12-04-2014, laatst gewijzigd op 18-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hobby
  • http://thinklink.in/why-is-it-important-to-have-a-hobby/