Manniel » Specials » Stofzuigers

De stofzuiger: onmisbaar in iedere huishouding

De stofzuiger: onmisbaar in iedere huishouding Een stofzuiger vind je in ieder huishouden. Dat merk je bijvoorbeeld, wanneer deze stuk gaat. In dat geval moet er snel een nieuwe komen. Je wilt je huis fris en schoonhouden en stofzuigen is daar een belangrijke factor in. In de afgelopen honderd jaar heeft de stofzuiger zich onmisbaar gemaakt in ieder modern huishouden.

Geschiedenis

De eerste stofzuiger werd uitgevonden rond de negentiende eeuw. Maar het duurder tot 1960 voordat het apparaat in de meeste huishoudens te vinden was. Tot die tijd werden de vloeren geveegd of gedweild. En de mattenklopper werd gebruikt voor kleden en tapijten die naar buiten te slepen waren.

De Booth Machine

Huber Booth had een goede ingeving door anders over stof verwijderen na te gaan denken. Tot die tijd waren mensen aan het schoonmaken, door het vuil en stof weg te vegen. Booth bedacht dat je juist het stof kon gaan verzamelen. Het opzuigen en verzamelen in een zak, zodat je er echt vanaf was.
Hij maakt zijn eerste model in 1901. Deze was 50 kilo zwaar en stond op een wagentje. Iemand ging vervolgens bij de huizen langs met het apparaat. De Booth Machine bleef buiten staan, en met buizen en verlengstukken werd het huis vervolgens schoongemaakt.

Lichter, kleiner en beter

De volgende stap was een lichtere stofzuiger die door mensen zelf gekocht kon worden. In 1907 bracht het Amerikaanse Hoover Suction Sweeper Company de eerste op de markt. Het apparaat woog 20 kilo. Door de onbekendheid van het publiek werd de stofzuiger eerst niet goed verkocht. Door demonstraties te geven, kwam er meer schot in de zaak. Na verloop van tijd werd het ontwerp verbeterd en werden de stofzuigers lichter en compacter. In de jaren dertig werd de stofzuiger in Nederland ook populair. Eind jaren dertig had vijftig procent van de Nederlandse huishoudens een eigen stofzuiger.

De werking van een stofzuiger

Er is sinds die tijd nog veel verbeterd aan de stofzuiger. Maar in de basis is het ontwerp er eenvoudig. Het belangrijkste onderdeel van een stofzuiger is de motor. Door het ronddraaien van deze motor wordt het stof aangezogen. Aan het apparaat zit een lange slang met steel, waar het stof doorheen gezogen wordt. Met deze steel kun je precies bepalen waar je stofzuigt.

Heeft de stofzuiger een stofzak, dan wordt het stof door de stofzak heen gezogen. raakt de stofzak voller, dan neemt de zuigkracht daardoor af. Stofzuigers zonder stofzak vangen het stof op in een reservoir. Meestal wordt het stof tegen de buitenkant van het reservoir geslingerd. Daarom worden deze modellen ook wel cycloonstofzuigers genoemd.


Moderne stofzuigers

In honderd jaar ontwikkeling is veel bereikt. Tegenwoordig zijn er veel verschillende modellen stofzuigers te koop. Er zijn op allerlei vlakken verbeteringen doorgevoerd. Voorbeelden zijn:
  • Verschillende modellen
  • Het vermogen van de motor
  • Automatisch oprolbaar snoer
  • De hoeveelheid lawaai
  • Regelbaar vermogen
  • Luchtfiltering
  • Ergonomische steel en slang
  • Speciale opzetstukken en borstels
  • Nat kunnen zuigen
  • Robotstofzuigers

Stofzuiger kopen: wat moet je weten?

Een huishouden zonder stofzuiger is tegenwoordig zo goed als ondenkbaar. Ook al vinden veel mensen stofzuigen een vervelende klus, de alternatieven zijn nog minder prettig. Daarom is het erg belangrij…
Stofzuigers zonder stofzak: alleen maar voordelen?

Stofzuigers zonder stofzak: alleen maar voordelen?

Een stofzuiger zonder stofzak. Nooit meer op zoek naar de juiste stofzak en dus ook meer dure stofzakken hoeven kopen. Dat klinkt natuurlijk ideaal. Toch hoor je ook weleens andere geluiden en de stof…
Stofzuigers: meer vermogen is niet altijd beter

Stofzuigers: meer vermogen is niet altijd beter

Stofzuigen is niemands favoriete bezigheid. Daarom is het des te belangrijker dat een stofzuiger zijn taak zo goed en efficiënt mogelijk uitvoert. Het stof moet natuurlijk snel opgezogen worden. En er…

De robotstofzuiger: de ideale hulp in ieders huishouden?

Een robotstofzuiger maakt je huis automatisch schoon. Het apparaat kan zichzelf redden en stofzuigt je huis terwijl jezelf iets anders doet. Je kunt nu zelfs je huis laten schoonmaken, terwijl je zelf…
Gepubliceerd door Manniel op 08-07-2014, laatst gewijzigd op 02-09-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties