Manniel » Specials » 1 ikea keuken
Schrijven is delen!

IKEA keuken. Beperkte mogelijkheden of precies goed genoeg?

Een IKEA keuken. De meningen zijn er nog altijd over verdeeld. Voor veel mensen geldt nog steeds dat een echt goede keuken ook een topkeuken van een gerenommeerde keukenzaak moet zijn. Uiteraard met bijhorend prijskaartje.
De groep mensen die zo denkt, wordt overigens wel steeds kleiner. Dat blijkt ook wel uit het aantal keukens dat IKEA ieder jaar verkoopt. De prijs is daarbij natuurlijk de grote reden voor. Vooral in een prijsbewust land als Nederland! Maar naast de prijs ontdekken steeds meer mensen ook de andere goede redenen om voor een IKEA keuken te gaan. Kwalitatief zijn de keukens uitstekend. Niet voor niets schermt de IKEA met een garantie van 25 jaar. En behalve voordelig en degelijk is er ook nog heel wat te kiezen bij de Zweden. Menigeen heeft een verrassend antwoord te horen gekregen op de vraag waar 'die nieuwe keuken' vandaan komt.

Is een IKEA keuken beperkt?

Zo leeft er nog bij veel mensen het idee dat een IKEA keuken een dertien in een dozijn keuken is. De keuzemogelijkheden zijn beperkt en liggen vast. En daar zit zeker een kern van waarheid. De mogelijkheden liggen inderdaad vast. Maar daar staat wel een groot scala aan opties tegenover. Daardoor kun je in de meeste situaties prima uit de voeten met de geboden mogelijkheden. IKEA heeft daar wel zorg voor gedragen. Ook logisch natuurlijk, want dat is ook in hun eigen voordeel. Ze zijn er goed in geslaagd een balans te vinden tussen standaard componenten en keuzemogelijkheden. En vooral met het nieuwste METOD keukensysteem is er heel wat te kiezen.

De juiste mogelijkheden

Bovendien moet je je afvragen hoe erg het is dat niet alles mogelijk is. De mogelijkheden bij IKEA zijn namelijk niet zomaar gekozen. Ze zijn gebaseerd op wat het grootste deel van de mensen zoekt in een keuken. En dat is niet één of andere opvallende design keuken, maar een min of meer normale gangbare keuken. En daarvoor ben je bij IKEA precies aan het juiste adres. Je zou zelfs kunnen stellen dat je in zo'n geval juist bij IKEA sneller resultaat boekt, omdat je niet te maken krijgt met allerlei uitzonderlijke mogelijkheden.

Kijk je naar de mogelijkheden die er zijn bij IKEA, dan blijven er nog genoeg keuzes over. Het METOD keukensysteem biedt voldoende mogelijkheden als het gaat om afmetingen en soorten kastjes, lades en indeling. Ook qua stijl is er volop keuze. Hier geldt zeker dat je niet alles kunt krijgen wat je maar kunt verzinnen. Je hebt de keuze uit een nauwkeurig samengesteld palet aan kleur en stijl, waar je goed mee uit de voeten kunt.

Toch net even anders?

Misschien wil je wel die prettige IKEA prijs, maar toch een keuken die niet 100% IKEA is. Ook dat is mogelijk. Het is prima mogelijk om bepaalde zaken juist niet van de IKEA te nemen. In de eerste plaats natuurlijk de apparatuur. En dan vooral die apparatuur die in het zicht blijft, zoals oven, magnetron, kookplaat en afzuigkap. Maar denk ook aan zaken als de spoelbak, de kraan en de handgrepen. En aangezien je geen wandtegels kun kopen bij IKEA, heb je daar in ieder geval een eigen keuze te maken.

Tot slot zou je ook het aanrechtblad elders kunnen kopen. Er is een goede kans dat dit de prijs zal opdrijven. Maar daar staat tegenover dat je met een mooi aanrechtblad een grote stempel op een keuken kunt zetten. Sommige aanrechtbladen zijn echte eyecatchers, waardoor je keuken een exclusief karakter krijgt. Je staat soms verbaasd van de mate waarin het juiste aanrechtblad het beeld van een keuken bepaald.

Garantie en eigen inzet

Tot slot nog een paar zaken. In de eerste plaats de garantie. IKEA geeft maar liefst 25 jaar garantie op haar keukens. Dat is fors en meer dan menig ander keukenzaak. Deze garantietermijn geldt niet voor alle onderdelen. Sommige zaken hebben een kortere termijn, maar feit blijft dat de garantie van de IKEA erg goed is te noemen.
Daarnaast moet je een IKEA keuken een beetje als een project zien. Of dit een voor- of nadeel is, is erg persoonlijk. Hoe dan ook, je zal zelf aan de slag moeten met je nieuwe indeling en daarbij veel keuzes maken. In de winkel wordt je ontwerp nog wel nagekeken en gecontroleerd. Daarna kun je zelf alle onderdelen in het magazijn bij elkaar zoeken, afrekenen en mee naar huis nemen. Deze werkwijze is deels de reden van de lage prijs. Zo'n traject is niet voor iedereen weggelegd, dus wees je daarvan bewust wanneer je voor IKEA kiest.

De IKEA keukenapparatuur: net zo goed als de prijs?

Bij de IKEA kun je een complete keuken kopen. Dat betekent dus dat je ook voor de gangbare keukenapparatuur bij de meubelgigant terecht kunt. De keukens van IKEA staan over het algemeen goed aangeschr…

De nieuwe IKEA keuken METOD: Wat is er anders?

Medio 2014 stapt IKEA Nederland na tientallen jaren over van het keukensysteem FAKTUM naar het nieuwe METOD. In een aantal andere landen heeft IKEA deze overstap al eerder gemaakt. Op welke punten ver…

Een IKEA keuken kopen: hoe gaat dat in zijn werk?

De IKEA keukens zijn al jaren erg populair. Ze vallen natuurlijk vooral op door de aantrekkelijke prijs. Maar ook de mogelijkheden bij een IKEA keuken zijn best uitgebreid. Je hebt dus heel wat te kie…

Een nieuwe IKEA keuken: net zo goed als een dure keuken?

Wie een nieuwe keuken wil gaan kopen, komt er al snel achter dat daar een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Niet voor niets zijn de IKEA keukens erg populair. De prijs is aanzienlijk lager, maar zit…
Gepubliceerd door Manniel op 06-10-2014, laatst gewijzigd op 06-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.ikea.com
Schrijf mee!