Manniel » Specials » Keuken apparatuur

Welke keukenapparatuur moet je kopen?

Een belangrijk aspect van een nieuwe keuken is de keuken apparatuur. Zowel voor wat betreft het gebruik van de keuken alsook de prijs. In dit artikel een aantal zaken op rij die handig zijn bij het uitzoeken van de beste apparatuur voor je nieuwe keuken. Een moderne keuken is van de nodige apparatuur voorzien. Er wordt weleens gesproken van de vijf standaard apparaten. Hiermee worden de kookplaat, afzuigkap, koelkast, vaatwasser en oven bedoeld. Maar tegenwoordig komt daar vaak nog een (combi)magnetron en vriezer bij. Daarnaast zijn sommige keukens voorzien van zaken als een Quooker, een extra kookplaat, een waterboiler en een inbouw espressomachine.

Bewust apparatuur uitkiezen

Het kopen en ontwerpen van een volledige keuken is een hele klus. De keukenapparatuur is daar slechts een onderdeel van. Helaas wordt om die reden vaak te weinig aandacht besteed aan de keuze voor de apparatuur. Er wordt in de keukenzaak bijvoorbeeld zonder meer het advies of voorstel van de verkoper overgenomen. Of alle apparaten worden zonder meer van één merk besteld. Het is echter sterk aanbevolen om toch per apparaat een keuze te maken. Op die manier haal je het beste van alle werelden in je keuken.

Alles van één merk

Sommige mensen zijn merkvast en zweren bij een merk als Miele, Bosch of Siemens. Anderen geven niets om het merk en laten vooral de prijs bepalend zijn. En voor beide valt wat te zeggen. Het beste advies is: maak altijd een bewuste keuze. Duurder is vaak (niet altijd!) beter, maar niet iedereen stelt dezelfde eisen aan zijn apparatuur. Een voordeel van het kopen van alle apparaten van één merk is dat er vaak gratis een combinatie garantie van vijf jaar mogelijk is. Dit is natuurlijk mooi meegenomen, maar tegelijkertijd moet je je afvragen of je je daardoor wilt laten leiden.

Alles bij één zaak kopen

Ook als je veel verschillende merken apparatuur koopt, kun je vaak nog wel een leuke combinatieprijs maken, wanneer je al die apparaten bij dezelfde zaak koopt. Ook wanneer het een internetwinkel betreft met vaak al erg lage prijzen, kan het de moeite lonen om te informeren naar de mogelijkheden.

Op onderzoek

Per apparaat een goede keuze maken, kost de nodige tijd en onderzoek. Afhankelijk van je voorkeuren heb je waarschijnlijk vijf tot acht apparaten nodig. Daarbij heb je van ieder type apparaat vaak wel tien of meer merken en ieder merk heeft meestal vele verschillende modellen. Als je dat allemaal bedenkt zinkt de moed je misschien op voorhand al in de schoenen. Maar gelukkig is het allemaal niet zo erg als het lijkt.

Welke apparaten heb jij nodig in de keuken

Het eerste dat je doet is bepalen welke apparaten je in je nieuwe keuken wil. Een kookplaat, afzuigkap en koelkast zijn standaard. Maar wil je een oven, (combi)magnetron of beide? Sommige mensen kiezen voor twee kookplaten. Bijvoorbeeld een inductieplaat voor het dagelijkse werk en een kleine extra gaskookplaat voor het wokken. Een alternatief kan zijn om voor een los fornuis te gaan met kookplaat en oven ineen. Wil je een vriezer in je keuken, of heb je die al in de bijkeuken, garage of schuur? In plaats daarvan kun je tegenwoordig ook kiezen voor een grote Amerikaanse stijl koel/vries combinatie. Ook een vaatwasser is niet voor iedereen een vereiste. Daarnaast heb je nog de keuze voor minder voor de hand liggende apparaten zoals een waterboiler, Quooker, espressomachine en dergelijke. Je zult voor jezelf moeten bepalen welke apparaten je in je nieuwe keuken wil hebben.

Welke eigenschappen zijn belangrijk

Het beste lees je je per apparaat even in. Bepaal daarmee wat de belangrijkste eigenschappen zijn en welke daarvan voor jou echt belangrijk zijn. Vergeet ook niet dat de techniek niet stil staat en dat er op allerlei vlakken nieuwe innovaties gedaan worden. Je kan dus niet zonder meer vertrouwen op de kennis van jaren geleden. Heb je eenmaal een idee van welke functies en eigenschappen voor jou belangrijk zijn, ga dan op zoek naar de apparaten die deze eigenschappen hebben. Vergelijkingssites op internet of de grotere internetwinkels kunnen daarin goed van pas komen. Maar vergeet ook niet in je omgeving rond te vragen. Je kent vast mensen die in de afgelopen jaren een nieuwe keuken hebben aangeschaft en dus vergelijkbare keuzes hebben gemaakt. Daarbij hebben ze ondertussen ervaring met de apparatuur en kunnen ze jou, op basis daarvan, goede tips geven.

Lezen van reviews

Op deze zelfde sites kun je vaak ook reviews vinden en beoordelingen. Vooral deze zijn erg informatief en geven een beeld van hoe goed een apparaat is. Het gaat daarbij ook niet om een geheel merk, maar om een specifiek model. Dat is waardevol, want niet iedere vaatwasser of kookplaat van een bepaald merk zijn even goed. Daarbij zijn ook de negatieve commentaren vaak interessant. En niet alleen om de minder goede modellen of merken te kunnen spotten. Ieder merk heeft wel eens een slecht exemplaar en mensen zijn in geval van problemen sneller geneigd iets op internet te zetten, dan wanneer alles goed is. Nee, slechte reviews zijn ook interessant, zodat je kunt zien wat er eventueel valt aan te merken aan het apparaat. Jij kunt dan bepalen in hoeverre dat voor jou een probleem zal zijn. Niet zelden wordt er geklaagd over een functie of aspect dat voor een ander niet relevant is.

Geluidsproductie van keukenapparatuur

Een veel vergeten aspect van een apparaat is de hoeveelheid geluid dat het maakt. Dit is ook niet zo vreemd, want geluid is niet meer dan een ongewenst bijproduct. Maar juist daardoor is het toch van belang, omdat een te lawaaierige koelkast of vaatwasser een hoop ergernis kan opleveren. Het lastige is dat de vermelde specificaties niet zoveel zeggen. Wie weet er van zijn huidige apparaten hoeveel decibel geluid deze maken? Daarom is het handig om hier extra op te letten bij reviews op[ internet. Daarnaast is de geluidsproductie bij uitstek een eigenschap om naar te kijken in een echte winkel.

Uiterlijk van de apparaten

Apparatuur die volledig ingebouwd worden, zijn normaal gesproken uit het zicht. Maar bepaalde apparaten, als oven, magnetron, afzuigkap en kookplaat zijn wel altijd in het zicht. Om een zo mooi mogelijke keuken te ontwerpen, is het nodig om het design van de verschillende apparaten op elkaar af te stemmen. Ook zaken als het aanrechtblad, de handgrepen, spoelbak en kraan spelen hierin een rol.

Oven en magnetron

Vooral bij zowel een oven als een (combi)magnetron speelt dit een rol. Vaak zijn de verschillende modellen van een fabrikant in eenzelfde design uitgevoerd, dus dat is iets om rekening mee te houden.

Kookplaat en afzuigkap

Ook de kookplaat en afzuigkap gaan hand in hand. Ze zijn boven elkaar geplaatst en moeten qua stijl bij elkaar passen. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat ze op elkaar afgestemd zijn. Een extra ruime kookplaat van 80 cm breed met een afzuigkap van 60 cm breed is geen goede combinatie. Liever steekt de afzuigkap iets over.

Elektriciteitseisen

Een belangrijk aspect aan al deze keukenapparatuur is de eisen die dit stelt aan de elektriciteitsinstallatie van de woning. Apparaten zoals een vaatwasser, oven en waterboiler hebben eigenlijk een eigen groep nodig. Als er elektrisch gekookt wordt (inductie, elektrisch, keramisch of halogeen) dan is er een dubbele groep nodig. Voor deze dubbele groep is een drie-fase aansluiting vereist. Is deze nog niet aanwezig in de woning, dan moet dit aangelegd worden, waar een stevig prijskaartje aan hangt.

Overzicht groepen

Het exacte aantal benodigde groepen voor een keuken is vooral afhankelijk van de aansluitvermogens van de apparatuur. In de praktijk worden bepaalde apparaten nog weleens gecombineerd op één groep, mede omdat de meeste apparaten maar zo nu en dan vol vermogen nemen. In bestaande situaties is het soms ook lastig of erg duur nieuwe groepen aan te leggen. Onderstaande tabel geeft aan welke apparaten het beste een eigen groep kunnen krijgen:
ApparaatEigen groep
VaatwasserJa
OvenJa
Combi magnetronJa
Elektrische kookplaat (incl. inductie)Ja, tweemaal
WaterboilerJa
QuookerJa
KoelkastNee
VriezerNee
AfzuigkapNee

Conclusie

Een goede keuze maken per type apparaat vereist de nodige tijd en energie. Voor veel mensen is dat niet erg aanlokkelijk. Maar bedenk wel dat een volledig nieuwe en moderne keuken al snel richting de tienduizend euro of meer gaat kosten. En dan is het toch wel gerechtvaardigd om ervoor te zorgen dat je daar zoveel mogelijk plezier en comfort voor terug krijgt. Het laatste wat je toch wil is een nieuwe dure keuken met apparatuur die eigenlijk niet helemaal voldoet. En vooral in deze tijd van internet is het relatief gemakkelijk een goed beeld te krijgen van al die keuze die er tegenwoordig is.

Keukenapparatuur: hoeveel groepen heb je nodig?

Sommige keukenapparatuur gebruiken zulke hoge vermogens dat er een eigen groep voor nodig is. Een bekend voorbeeld zijn de elektrische kookplaten. Maar er zijn meer apparaten die op een eigen groep th…
De vijf types kookplaten: Wat zijn de verschillen?

De vijf types kookplaten: Wat zijn de verschillen?

Bij het kopen van een nieuwe keuken, moet er ook een kookplaat uitgezocht worden. De eerste vraag is dan: welk type kookplaat gewenst wil je. Om daarin een keuze te maken moet je weten verschillende e…

De IKEA keukenapparatuur: net zo goed als de prijs?

Bij de IKEA kun je een complete keuken kopen. Dat betekent dus dat je ook voor de gangbare keukenapparatuur bij de meubelgigant terecht kunt. De keukens van IKEA staan over het algemeen goed aangeschr…

Hoeveel groepen nodig voor een nieuwe keuken?

In een moderne keuken vind je allerlei apparatuur om ons leven zo gemakkelijk en praktisch mogelijk te maken. Elektrisch gezien is de keuken dan ook het meest complexe en veeleisende vertrek in het hu…

Een nieuwe oven: waar moet je op letten?

De oven kom je in nagenoeg iedere keuken tegen. Ideaal om van alles in klaar te maken en nog relatief gemakkelijk ook. Tenminste, als je eenmaal weet hoe je met je oven om moet gaan. Want niet iedere…

Een fornuis in je keuken of niet: hoe maak je de keuze?

Als je kijkt naar sommige fornuizen die tegenwoordig te koop zijn, weet je soms niet wat je ziet. Grote apparaten met vele kookzones en meerdere ovens. Daarbij vaak nog allerlei extra modules en mogel…

Fornuis kopen: op welke eigenschappen moet je letten?

Een trend in de keukens van de laatste jaren is de terugkomst van het fornuis. Een fornuis kan een grote stempel op een keuken zetten en als een echte eyecatcher dienen. Een fornuis heeft echter ook e…
Inductie koken of toch op gas: alle verschillen op een rij!

Inductie koken of toch op gas: alle verschillen op een rij!

De inductie kookplaat is al sinds de jaren tachtig verkrijgbaar, maar heeft de gaskookplaat nog niet kunnen voorbijstreven als populairste vorm van koken. Toch biedt inductief koken een hoop voordelen…

Quooker kokend-water-kraan: ideaal voor in de keuken?

Steeds vaker horen we over de kokend-water-kraan voor in de keuken. Eén van de laatste nieuwe snufjes voor in een moderne keuken. Maar hoe zit het met het energieverbruik en aanschafprijs? Ongelukjes…
Een waterboiler. Overbodige luxe of prettig comfort?

Een waterboiler. Overbodige luxe of prettig comfort?

Een waterboiler, ook wel keukenboiler genoemd, is een apparaat met een inhoud van maximaal 25 liter die in de keuken geplaatst kan worden. Daarmee bevindt de heet watervoorziening zich dicht bij de kr…

Alle informatie over afzuigkappen op een rij

De afzuigkap is één van de onmisbare onderdelen in de keuken, maar vaak niet het eerste apparaat waar je aan denkt bij een nieuwe keuken. Vroeger was het nog gebruikelijk om een inbouwafzuigkap in een…

Vaatwasser kopen: alle belangrijke eigenschappen op een rij

Een vaatwasser is de afgelopen jaren steeds vaker in de keuken te vinden. Voor sommige is het nog steeds een luxe, maar voor veel mensen een zeer gewaardeerde huishoudhulp, waar ze niet meer zonder wi…

Magnetron kopen: op welke eigenschappen moet je letten?

Als je op zoek bent naar een nieuwe magnetron, dan heb je de keuze uit veel modellen. Al die mogelijkheden kunnen wat overweldigend zijn. Om toch tot een goede keuze te komen, moet je weten welke eige…

Een nieuwe vriezer kopen: waar op letten?

Een vriezer zorgt ervoor dat eten bevroren wordt en daardoor lang houdbaar is. Op zich niet het meest spannende huishoudelijke apparaat, Het enige wat een vriezer eigenlijk doet is het eten op een lag…

Een nieuwe koelkast kopen: waar op letten?

De koelkast is al jarenlang een onmisbaar apparaat in iedere keuken. En ze zijn te koop in vele maten en modellen. De basisfunctie is natuurlijk het koel bewaren van je eten. Maar tegenwoordig zijn er…

Inbouw espressomachine in je keuken: luxe, mooi en duur?

Voor de echte liefhebbers van espresso biedt een espressomachine de ultieme koffie ervaring voor thuis. Om die reden is er tegenwoordig ook een groot aanbod aan inbouw espressomachines. Dat klinkt ide…
Gepubliceerd door Manniel op 28-04-2014, laatst gewijzigd op 02-01-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.